Wie zijn de partners van het Duurzaamheidspact?
Het Duurzaamheidspact is een samenwerking van gemeente Eindhoven, de woningcorporaties ‘thuis, Trudo, Wooninc. en Woonbedrijf en het Platform Eindhovense Klantenraden waarin huurders vertegenwoordigd zijn. Het Duurzaamheidspact bestaat sinds 2012.
Laatste cijfers
Dit hebben we samen bereikt!
VEEL GESTELDE VRAGEN
Waarom is het Duurzaamheidspact opgericht?
De gemeente Eindhoven, de woningcorporaties ‘thuis, Trudo, Wooninc. en Woonbedrijf en het Platform Eindhovense Klantenraden bundelen hun kennis en krachten voor groene wijken waar mensen prettig met elkaar wonen. Door kennis te delen, elkaar te inspireren, projecten samen aan te pakken en investeringen samen te dragen, zet het Duurzaamheidspact zich in voor duurzame initiatieven in de stad.
Aan welke ’pijlers' werkt het Duurzaamheidspact?
In het Duurzaamheidspact werken we aan 4 pijlers:
- Energie & CO2-reductie
- Materialen & spullen
- Natuurlijke stad
- Kwaliteit van leven
Energie & CO2-reductie
Door slimmer om te gaan met energie, verminderen we de CO2-uitstoot en dragen we bij aan een kleinere voetafdruk van de stad. We werken aan projecten die zorgen voor een lagere energievraag, manieren om zelf energie op te wekken en om energie slim op te slaan en te verdelen.
Materialen & spullen
Om te bouwen, zijn lang niet altijd nieuwe materialen nodig. Daarom kijken we of we (bouw)materialen kunnen hergebruiken en als dat niet kan, of er duurzame (biobased) alternatieven zijn. Ook beperken we waar mogelijk het materiaalgebruik en spannen we ons in om materialen CO2-vrij te transporteren en produceren.
Natuurlijke stad
Door natuurinclusief te ontwerpen, hebben we het gereedschap in handen om de bodemkwaliteit te verbeteren, de biodiversiteit te versterken en de natuurlijke kringlopen te herstellen. Zo werken we aan klimaatrobuustheid.
Kwaliteit van leven
Een stad bestaat niet alleen uit gebouwen. Bewoners máken de stad. Met het Duurzaamheidspact willen we zorgen voor een stad waarin mensen prettig met elkaar kunnen wonen. Een stad die mensen kwaliteit van leven biedt en die uitnodigt om verantwoording te nemen voor de omgeving.
Bekijk een volledig overzicht van onze projecten op de pagina Projecten en Initiatieven.
Hoe gaat het Duurzaamheidspact te werk?
Het Duurzaamheidspact gaat te werk aan de hand van de The Natural Step filosofie. The Natural Step is een stap-voor-stap aanpak die bedrijven en organisaties helpt om te verduurzamen. In The Natural Step filosofie zijn er 4 spelregels voor duurzame ontwikkeling:
- Niet meer en sneller stoffen uit de aardkorst in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken
- Niet meer en sneller natuurvreemde stoffen in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken
- De natuur niet sneller afbreken, dan de tijd die nodig is om te herstellen
- Geen dingen doen waardoor we mensen beperken in het vervullen van hun fundamentele behoeften.
Meer informatie lees je op naturalstep.nl.
Waarom is er gekozen om te werken aan de pijlers Energie & CO2-reductie, Materialen & spullen, Natuurlijke stad en Kwaliteit van leven?
Hiermee sluiten we aan bij de filosofie van The Natural Step. The Natural Step heeft 9 hoofdthema’s bepaald, waarvan er 4 over wonen gaan. Elke woningcorporatie die is aangesloten bij het Duurzaamheidspact werkt met deze thema’s.
Hoe draagt het Duurzaamheidspact bij aan een duurzaam Eindhoven?
De gemeente Eindhoven en de Eindhovense woningcorporaties hebben afgesproken om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Het verwarmen van alle woningen en gebouwen draagt voor een groot deel bij aan de CO2-uitstoot. Daarom zijn gemeente en corporaties al jaren bezig met het verduurzamen van hun vastgoed, door woningen en gebouwen te isoleren en/of door duurzame energie op te wekken en over te stappen op andere manieren van (gasloos) verwarmen. De voortgang hiervan houden we bij met een duurzaamheidsmonitor.
De duurzaamheidsmonitor meet:
- De energielabels van de woningvoorraad;
- Het aantal woningen met zonnepanelen;
- Het aantal woningen dat gasloos wordt verwarmd;
- Het jaarlijkse gasverbruik van alle gebouwen;
- Het jaarlijkse elektraverbruik van alle gebouwen;
- Hoeveel duurzaam opgewekte energie er jaarlijks wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet.
We meten jaarlijks de CO2-uitstoot op basis van het gas- en elektraverbruik en de hoeveelheid teruggeleverde duurzame energie. Daarvoor gebruiken we landelijk vastgestelde omrekenfactoren.
Welke resultaten zijn er al geboekt?
- In 5 jaar tijd (2019-2023) is de CO2-uitstoot van corporatie- en gemeentelijk vastgoed met 40% gedaald: van 140.000 ton/jaar in 2019 naar 80.000 ton/jaar in 2023.
- In 2023 had 55% van alle sociale huurwoningen in Eindhoven een energielabel B of beter. In 2019 was dit nog geen 40%.
- In 2023 kregen 9.000 sociale huurwoningen in Eindhoven duurzame zonnestroom. In 2019 waren dat nog maar 4.000 woningen.
- In 2023 werd 11% van alle sociale huurwoningen in Eindhoven gasloos verwarmd.
- Bewoners hebben zelf ook hun steentje bijgedragen. Daardoor is de CO2-uitstoot per woning gedaald van zo’n 2800 kg/jaar in 2019 naar een kleine 1700 kg/jaar in 2023. Ter vergelijking: er wordt 1 kilo CO2 uitgestoten bij 4,5 km rijden met de auto.
Kan ik mij ook aansluiten bij het Duurzaamheidspact?
Sluit de duurzame blik van jouw organisatie perfect aan op die van het Duurzaamheidspact? Of heb je suggesties of ideeën? We staan open voor samenwerkingen voor een duurzame stad, dus neem contact met ons op.