Ontharden tuinen

Minder hittestress, meer biodiversiteit, minder druk op het riool én een mooiere omgeving: in groene wijken is het prettiger wonen en werken. Daarom werken we aan 10.000 m2 minder verharding per jaar.

Hans van Oosterwijk, wateradviseur: Het overgrote deel van Eindhoven is privaat gebied. In de openbare ruimte wordt er veel gedaan aan klimaatadaptatie, alles wordt groener. Dat zie je echt terug in de herinrichtingen. Maar de gemeente kan maar een x aantal straten per jaar herinrichten. Het grootste gedeelte van Eindhoven is privaat gebied. Alle tuinen samen hebben een extreme impact op het watersysteem en de totale biodiversiteit in de stad. 

Stel je hebt een straat waar in de openbare ruimte bomen en hagen staan, maar alle tuinen van steen zijn, dan hebben die bomen en hagen niet veel effect. Water kan dan alsnog niet goed opgenomen worden en gaat het riool in, in plaats van de grond. Groene tuinen zorgen ervoor dat water de grond in kan, het grondwaterpeil aangevuld wordt en ze zijn ook nog eens een stuk koeler dan stenen tuinen. Als alle tuinen groen zouden zijn zou dat echt flink bijdragen aan het ecosysteem in de stad. 

Daarom zetten we ons in om de stad groener te maken. ‘Sterker nog, we streven ernaar om elk jaar 10.000 mverharding te verwijderen uit de stad,’ zegt Tijs Maassen, Sociaal projectleider bij Woonstichting 'thuis.

Zo pakken we het aan

Tijs: ‘Als gemeente, corporaties en bewoners kunnen we veel groene meters maken. Dat doen we bijvoorbeeld door tegels uit tuinen te verwijderen bij mutaties (als er een nieuwe huurder in een woning komt) en renovatieprojecten. We zetten er dan groen voor in de plaats. En bij nieuwbouwprojecten brengen we geen onnodige verharding aan.

‘Gelukkig krijgen we ook steeds vaker verzoeken van bewoners om hun wijk te vergroenen. Daar werken we graag aan mee, bijvoorbeeld door kosteloos planten te leveren en te helpen met het afvoeren van tegels.’ 

‘Groen doet niet alleen vogels, vlinders en andere insecten goed. Op het gebied van gezondheid is het ook heel goed. Het is bewezen dat je je beter voelt als je omgeving groen is.’

Een verharde tuin is niet onderhoudsvrij

Tijs vertelt dat veel mensen kiezen voor tegels, omdat een verharde tuin onderhoudsvrij zou zijn. ‘Maar dat valt eigenlijk tegen. Er komt in de herfst en winter groene aanslag op en onkruid tussen de tegels vandaan halen is geen fijne klus. Kies je voor een bodembedekker op de plaats van je tegels, dan heb je weinig onkruid en ook weinig werk.’

Raymond vertelt dat veel bewoners verrast zijn als ze horen dat je ook met een minituin al veel goed doet voor het milieu. ‘Neem nou een geveltuintje. Dit smalle tuintje van nauwelijks een stoeptegel breed langs de gevel van je woning of een appartementencomplex, helpt de natuur enorm. Het regenwater dat van de gevel komt kan zo mooi de grond in zakken. Geveltuintjes bieden bovendien een schuilplaats voor bijvoorbeeld egels en insecten. En zeg nou zelf: het ziet er toch ook veel mooier uit dan al dat grijs?’

Over het initiatief

Het ontharden van tuinen is een initiatief van het Duurzaamheidspact. Dit project valt onder de pijler ‘Natuurlijke stad’.

Projectpartners

Contactpersoon voor dit initiatief

Hans van Oosterwijk

Zelfstandig adviseur klimaatadaptatie, waterrobuuste inrichting, burgerparticipatie en lid van de werkgroepen die vallen onder de pijler Natuurlijke stad.
h.van.oosterwijk@eindhoven.nl

Off